top of page

TJEDAN IZVANŠKOLSKIH I IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI U STUDENOM 2017.

Predavanje „Prehrambeni odgoj tinejdžera“

U našoj školi je u ponedjeljak 13. studenog 2017.  gostovala Draga Olujić, magistra nutricionizma. Održala je predavanje pod nazivom  "PREHRAMBENI ODGOJ". Zainteresiranim učenicima u prepunoj multimedijalnoj dvorani  objasnila je koja je razlika između hrane koja se nekada jela i hrane koju danas konzumiraju mladi. Objasnila je osnovne principe konzumiranja tzv. makronutrijenata (ugljikohidrati, bjelančevine i masti) te zašto nije zdrava ijedna dijeta koja sasvim isključuje neke od njih.

Učenike je uputila u to koje namirnice iz skupine makronutrijenata  je najbolje konzumirati, te iz kojih namirnica dobivamo samo prazne kalorije. Učenici sportaši su mogli čuti nešto o tome je li potrebno i kako primjenjivati dodatke prehrani.

Posjet Dječjem domu MAESTRAL

Učenici su posjetili Dječji dom Maestral s ciljem poticanja humanosti i brige za druge. U sklopu druženja sa štićenicima doma, učenici su dijelili prigodne darove.

Posjet laboratoriju na Odjelu za kemijske analize hrane i predmeta opće uporabe NZJZ-a

Učenici 1.,2. i 3. razreda su prisustvovali predavanju voditeljice laboratorija  koja ih je upoznala sa analizom hrane i predmeta opće uporabe.

Prikazivanje filma iz Ciklusa psihološki edukativnih filmova

U srijedu 15. studenog 2017. psihologinja Ana Ratković Parat organizirala je prikazivanje filma „Prekinuta mladost“ („Girl, interrupted“, 1999.; Winona Rayder, Angelina Jolie i dr.), kao početak Ciklusa psihološki edukativnih filmova, a čija je svrha upoznavanje s određenim psihološkim pojavama i fenomenima,  načinima doživaljavanja i ponašanja, te različitim psihičkim poteškoćama, kroz filmove koji se dublje bave psihološkim temama. 

U kratkom uvodu prije prikazivanja filma, psihologinja je objasnila kako se radi o filmu snimljenom prema istinitim događajima, odnosno memoarima žene koja je kao mlada djevojka provela 18 mjeseci u psihijatrijskoj ustanovi. Tijekom njenog boravka u ustanovi, junakinja  proživljava razne krize ličnosti, te upoznaje vrlo zanimljivu skupinu pacijentica koje joj postaju dobre prijateljice.

Debata "Treba ukinuti smrtnu kaznu u svim pravnim sustavima".

U četvrtak 16.11.2017. u 17:00 sati održana je debata kao prva aktivnost novoosnovanog školskog debatnog kluba "Kraljica Jelena". Uvodno predavnje "Zašto debata i pravila debate" održala je nastavnica Davora Radić. Teza oko koje su debatirale dvije ekipe bila je "Treba ukinuti smrtnu kaznu u svim pravnim sustavima". U afirmacijskoj ekipi (za ukidanje smrtne kazne) govornici su bili učenici Noa Vladislavić (3a), Dea Mikačić (4b) i Katarina Sikirica (4b), a u negacijskoj ekipi (protiv ukidanja) učenice Katarina Rađa (1a), Daria Bagarić (3a) i Anastazia Grgurin (4a). Debatiranje govornika bilo je zanimljivo, a na kraju se uključila i brojna publika. Povjerensto sastavljeno od nastavnika (Davora Radić, Nikša Babić i Ana Ratković Parat) dalo je osvrt na nastup, retoričke vještine i logičke argumente govornika te je negacijska ekipa dobila 2 od 3 glasa. Međutim, publika je dala glas afirmacijskoj ekipi te je rezultat ostao izjednačen. Hvala svima na sudjelovanju i vidimo se tijekom daljnjih aktivnosti debatnog kluba!

Obilazak stare jezgre Grada

U petak 17. studenog nastavnica Dolores Šimunović odvela je zainteresirane učenike 

u obilazak stare jezgre grada koji je započeo pričom o podrijetlu imena škole i zasluzi don Frane Bulića za otkriće natpisa o kraljici Jeleni. Zatim je uslijedilo upoznavanje s likom i djelom Grgura Ninskog te njegovoj povijesnoj ulozi i borbi za hrvatski jezik. 

Nastavnica je učenicima objasnila zašto je Dioklecijan došao na prostor današnjeg Splita. te koliko je bio važan kao vladar velikog cartsva te im je ispirčala legende vezane uz život Dioklecijana.

Učenici su doznali kakav je bio utjecaj kasne antike koja je stoljećima preživljavala u Splitu

na rani razvoj humanizma i humanističkog kruga okupljenog oko

Marka Marulića. 

Učenici su doznali i za splitsku verziju Romea i Julije - Adel i Mara u djelu

"Bijedna Mara" splitskog književnika Luke Botića. 

Please reload

IZLET U ZAGREB I SMILJAN

Škola je organizirala dvodnevni izlet u Zagreb i Smiljan od 24. do 25. studenog 2017. u kojem je sudjelovalo 43 učenika škole iz svih razrednih odjeljenja, uz licenciranog pratitelja putovanja te uz vodstvo nastavnika: Anet Bonačić Kezić,. Nikša Babić i Ana Marčić.

Izlet je organiziran u svrhu stručnih posjeta kulturnim institucijama te ujedno u svrhu odlaska zainteresiranih maturanata na Smotru sveučilišta u Zagrebu.

Učenici su posjetili Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu, nakon čega su nastavili putovanje prema Zagrebu.

U Zagrebu su učenici tijekom dva dana, uz stručno vodstvo, posjetili Muzej prekinutih veza, Muzej iluzija, Multimedijalnu izložbu "Nikola Tesla - Mind from the future" te Umjetnički paviljon gdje se održava izložba "Strast stvaranja" iz fundacije Maeght, jedne od najvažnijih fundacija moderne i suvremene umjetnost. Maturanti su ujedno posjetili Smotru Sveučilišta u Zagrebu  gdje su se mogli informirati o svim studijskim programima dostupnim na zagrebačkom sveučilištu.

Obogaćeni novim saznanjima i u dobrom raspoloženju, učenici i nastavnici vratili su se u Split u subotu 25.11.2017. u večernjim satima.

TJEDAN IZVANŠKOLSKIH I IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI U TRAVNJU 2018.

Festival znanosti - KTF

Dana 19.4.2018. učenici usmjerenja Prirodoslovlje, medicina i farmacija posjetili su Festival znanosti. Uz stručno vodstvo obišli su Kemijsko – tehnološki fakultet gdje su se upoznali sa opremom i radom više kemijskih laboratorija (analitička kemija, fizikalna kemija, elektrokemija, prehrambena tehnologija…). Prisustvovali su predavanju na sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti pod naslovom „ Otkrivanje prijevara“. Na kraju su obišli izložbu „Tajne hrane“ na PMF – u. Kroz ove aktivnosti učenici su se informirali o novim otkrićima znanosti te u sebi pobudili želju  za istraživanjem i stjecanjem novih znanJa.

Pješačka tura po Mosoru

U petak 13.4.2018. za maturante je organiziran izlet- pješačka tura po Mosoru. U sklopu nastave TZK i biologije učenici će šetnjom do planinarskog doma po Mosoru uz vodstvo prof. Steve

 Mentusa , prof. Koraljke Bezina i prof. Ane Marčić unaprijediti svoje funkcionalne sposobnosti, učiti o kvaliteti boravka u prirodi na svježem zraku te unaprijediti svoje znanje o flori i fauni ove prekrasne planine.

Dioklecijanova palača

U petak 13. travnja 2018. u sklopu izvannastavnih aktivnosti, ali i izvanučioničke nastave, učenici prvog razreda su, uz vodstvo nastavnica Nikoline Šušić Knezović, Orjene Maraš Kovačević i Dolores Šimunović, odradili šetnju starom jezgrom grada. U ulozi turističkih vodiča nekolicina učenika pričala je zanimljive priče o Splitu. Kombinirajući znanja iz predmeta Geografija, Povijest i Hrvatski jezik učenici su upoznali prošlost našega grada, njegova geografska obilježja, književnike i pokoju legendu o najpoznatijem stanovniku Dioklecijanu. 

Cilj ovakve aktivnosti je upoznavanje s kulturnom baštinom grada Splita, stjecanje znanja o Dioklecijanovoj palači u antičko doba, o geografskiom položaju te gradnji i tlocrtu palače, kao i o povijesti grada vezanoj uz velike književnike grada Splita kao što su Marko Marulić i dr.

HNK: Čovik, zvir i kripost

U srijedu 11. travnja 2018. u pratnji nastavnica hrvatskog jezika Davore Radić i Dolores Šimunović grupa učenika

gledala je kazališnu predstavu u Hrvatskom narodnom kazalištu. Radilo se o komediji karaktera 

Luigija Pirandella Čovik, zvir i kripost u režiji Nenni Delmestre. Cilj odlaska na određene kazališne predstave

po izboru nastavnica je približavanje sadržaja nastavnog plana i programa,razvijanje ljubavi prema kazališnoj i 

književnoj umjetnosti,  upoznavanje s različitim vrstama kazališnog stvaralaštva te širenje opće kulture.

Ciklus psihološki edukativnih filmova

U ponedjeljak 9. travnja 2018. psihologinja Ana Ratković Parat organizirala je prikazivanje filma „Vječni sjaj nepobjedivog uma“ („Eternal sunshine of the spotless mind“, 2014.; Jim Carrey, Kate Winslet, Elliah Wood i dr.), drugog u Ciklusu psihološki edukativnih filmova, a čija je svrha upoznavanje s određenim psihološkim pojavama i fenomenima,  načinima doživaljavanja i ponašanja te psihičkim poteškoćama, kroz filmove koji se dublje bave psihološkim temama. 

U kratkom uvodu prije prikazivanja filma, psihologinja je objasnila kako se radi o Oskarom nagrađenom filmu u kojem se scenski na vrlo zanimljiv način prikazuje podsvijest čovjeka koji se podvrgava eksperimentalnom postupku za koji se nada da će u potPunosti riješiti njegov problem intenzivne ljubavne boli nakon prekida veze. Tehnologija prikazana u filmu zapravo možda i postane dio budućnosti te je psihologinja pozvala učenike da promišljaju je li i koliko je spomenuti postupak dobar za čovjeka. 

Posjet Muzeju sporta Split

1. travnja 2018. u popodnevnim satima učenici su u pratnji nastavnice Tjelesne i zdravstvene kulture Ane Marčić posjetili Muzej sporta Split.

 

Cilj posjeta je upoznati učenike s bogatom sportskom poviješću njihovog grada, najznačajnijim sportašima i sportskim djelatnicima. 

Vrijedno je i korisno posjetiti ovaj muzej jer se ne kaže uzalud da smo" najsportskiji grad na svitu"! Posjet je organiziran uz stručno vodstvo profesora Roberta Kučića.

Please reload

bottom of page