top of page

Festival znanosti 2024.

Učenici 2. i 3. razreda su u organizaciji „Festivala znanosti“ na Sveučilišnom odjel za forenzične znanosti koji je lociran na Prirodoslovno -matematičkom fakultetu prisustvovali radionici „Tragovi zločina“.
Sudionici radionice upoznali su se s načinom prikupljanja dokaznih materijala kao i načinom preliminarne obrade istih.
Na mjestu zločina mogu se pronaći različiti dokazni materijali kao što su tkanine, razlomljeni komadi stakla, različiti uzorci tla i pijeska, ako je došlo do fizičkog napada mogu se pronaći i tragovi krvi.
Tkanine se koriste u forenzičnoj znanosti kako bi stvorili vezu između kaznenog djela i osumnjičenog. Prirodno ili umjetno podrijetlo tkanine može se utvrditi metodom izgaranja uzoraka.
Tlo nastaje složenim procesima na koje utječu čimbenici kao što su temperatura, oborine te tvari i minerali prisutni u materijalu iz kojeg tlo nastaje. Zbog svih čimbenika koji utječu na tvorbu tla, tlo s različitih mjesta može imati različita fizikalna i kemijska svojstva korisnih za forenzičare. Jedinstvenost sastava tla može pomoći u povezivanju osumnjičenih s mjestom zločina. Uzorci pijeska i tla mogu se vizualno analizirati lupom (mikroskopom) te se može odrediti i kemijski sastav i pH vrijednost istih.
Staklo se kao dokaz može naći na mnogim mjestima zločina. Mjesta automobilskih nesreća mogu biti prekrivena slomljenim staklom automobilskih svjetala i vjetrobrana. Mjesta provala u trgovine mogu imati krhotine prozorskog stakla. Sitne čestice stakla mogu se prenijeti na cipele ili odjeću. osumnjičenog i mogu pružiti izvor dokaza koji povezuju osumnjičenog na mjesto zločina. Uzorci stakla mogu se povezati s mjestom događaja određivanjem vrijednosti indeksa loma.
Na tkaninama se mogu pronaći i tragovi krvi. Uporabom kemijskih testova može se utvrditi je li pronađeni trag uistinu krv.
Učenici su na ovoj radionici saznali razliku između CSI serija i stvarnosti. Na pitanja predavača odgovarali su pokazujući solidno znanje i sposobnost logičkog zaključivanja. Ovo je peta godina zaredom da naši učenici sudjeluju na radionicama „Festivala znanosti“ i uvijek nam je zanimljivo i poučno iskustvo.

bottom of page