top of page
Osnivač

 

Ivan Plazibat, profesor fizike,

 

osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, a sveučilišne studije fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Radio je kao viši predavač opće fizike s modernom fizikom na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Splitu te kao gimnazijski profesor fizike u Splitu.

 

U suradnji s istaknutim hrvatskim znanstvenicima organizirao je i vodio sveučilišne odjele matematike, fizike i informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti Sveučilišta u Splitu.

 

Završio je specijalizaciju iz laserske fizike na Max-Planck institutu u Müchenu, specijalizaciju iz molekularnih znanosti na Sveučilištu Nagoya u Japanu. Specijalizirao je primjene ultra-kratkih laserskih pulseva (femtosekundni pulsevi) na ICTP/ICS-u u Trstu u Italiji.


Vodio je i realizirao projekt primjene novih (xuv-vuv) izvora koherentne laserske svjetlosti visoke rezolucije u istraživanjima kvantnih svojstava novih molekularnih struktura na Okazaki National Researches Institutes u Japanu te je bio pozivan kao „gostujući znanstvenik“ u niz prestižnih laboratorija kao što su ETL (ElectroTehnical Laboratory), Tskuba Science City u Japanu, Imperial College u Londonu, LENS (Laboratorio Europeo di Spettroscopie Non Lineari) u Firenci, Huygens Laboratory u Nizozemskoj, LSU (Louisiana State University) i Georgtown University u Americi.

Uz potporu dr. Kathleen V. Wilkes i Britanskog savjeta, tijekom boravka na St. Clare's Collegeu i St Hilda's Collegeu u Oxfordu, Cheltenham Collegeu i UWC of the Atlantic, upoznat je sa sustavom obrazovanja u međunarodnim gimnazijama i, općenito, s napredim modernim obrazovanjem u svijetu.

 

Zbog laserskog oštećenja vida tijekom eksperimenata u Japanu napustio je istraživačku i predavačku djelatnost te je umirovljen početkom devedesetih godina, od kada se posvetio projektima „škola odgoja i znanja“ u gimnazijskom i osnovnoškolskom obrazovanju s, u konačnici, proširenjem na visokoškolsko obrazovanje.

 

Nagrade i priznanja

Navodi se ono najdraže:

Tijekom Domovinskog rata primjenjivao je stečeno znanje u zaštiti civilnog stanovništva Splita i Dalmacije, a kao priznanje prihvatio je samo zahvalnice prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice admirala Svete Letice Barbe i zapovjednika protuzračne obrane Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadira ing. Gorkog Tičinovića.

 

 

Ime škole

 

Škola nosi ime u spomen i na trajno sjećanje na hrvatsku kraljicu Jelenu (lat.: Helena), ženu hrvatskog kralja Mihajla Krešimira i majku hrvatskog kralja Stjepana Držislava, preminulu 976. godine, čije je ostatke sarkofaga s nadgrobnim natpisom otkrio znameniti hrvatski arheolog don Frane Bulić 1898. godine u crkvi Gospa od Otoka u Solinu.

 

 

EPITAF KRALJICE JELENE (iz 976. godine)

"IN HOC TUMULO QUESCIT HELENA FAMOSA, QUE FUIT UXOR

MIHAELI REGI, MATERQUE STEFANI REGIS, HABENAS RENUITREGNI, VIII IDUS MENSIS OCTOBRIS IN PACE HIC ORDINATA FUITANNO AB INCARNATIONE DOMINI DCCCCLXXVI INDICTIONE IV, CICLO LUNARI V, EPACTA XVII, CICLO SOLARI V, CONCURRENTEVI, ISTAQUE VIVENS FUIT REGINA, MATER FIT PUPILLORUMTUTORQUE VIDUARUM,

ICQUE ASPICIENS VIR ANIME DIC MISERERE DEUS"

 

 

PRIJEVOD

"U OVOM GROBU POČIVA GLASOVITA JELENA, ŽENA KRALJA MIHAJLA I MAJKA STJEPANA KRALJA. VLADALA JE KRALJEVSTVOM. OSMOG DANA PRIJE OKTOBARSKIH IDA OVDJE JE U MIRU POKOPANA 976. GODINE OD UTJELOVLJENJA GOSPODINOVA, INDIKCIJE ČETVRTE, PETOG MJESEČEVA CIKLA, SEDAMNAESTE EPAKTE, PETOG SUNČEVA KRUGA KOJI SE POKLAPA SA ŠESTIM.

I ONA KOJA ZA ŽIVOTA BIJAŠE KRALJICA, POSTADE I MAJKOM SIROČADI I ZAŠTITNICOM UDOVICA.

ČOVJEČE, KOJI GLEDAŠ, RECI: BOŽE, SMILUJ SE DUŠI NJENOJ!"

 

 

Izvorni ostaci sarkofaga s nadgrobnim natpisom kraljice Jelene iz 10. stoljeća ugrađeni su u repliku kamenog sarkofaga koji se čuva u nacionalnom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) u Splitu.

 

Logotip

 

Logotip škole predstavljaju redizajnirani hrvatski grb i silueta skulpture Ivana Meštrovića "Povijest Hrvata".

Grb sadrži:

  • crveni kvadrat na kojem se vide obrisi ostataka nadgrobnog natpisa hrvatske kraljice Jelene;

  • bijeli kvadrat na kojem je umjetnička silueta kraljice Jelene, a izradio ju je akademski slikar Josip Botteri Dini;

  • plavo polje sa siluetom Peristila, Dioklecijanova mauzoleja i Katedrale sv. Dujma omeđenih simbolima tisućljetne pripadnosti hrvatskoj mediteranskoj i europskoj civilizaciji (rad akademskog kipara Kažimira Hraste).

 

"Povijest Hrvata", silueta skulpture Ivana Meštrovića, prihvaćena je kao simbol hrvatskih sveučilišta i Sveučilišta u Splitu, a njeno okruženje "europskim" zvjezdicama u simbolima Gimnazijskog kolegija "Kraljica Jelena" simbolizira povratak Hrvatske u okrilje zapadno-europske civilizacije i njeno članstvo u Europskoj uniji.

bottom of page